Äppelblom
Foto: Elliot Elliot

Svenska kyrkan Österåker

Från skog och gröna ängar i väster till skärgård och havsband i öster. Mellan land och hav ryms fem kyrkor: Roslags-Kulla kyrka, Österåkers kyrka, Åkersberga kyrka, Östra Ryds kyrka och Ljusterö kyrka. Tillsammans är vi Österåkers pastorat.

Drop in-vigsel

Störst av allt är kärleken och att fira den behöver varken kosta särskilt mycket tid eller pengar. Fria till din partner, få ett JA, beställ hindersprövning och gift er den 3 maj.

Drop in-dop

Passa på att döpa ert barn, eller dig själv, i Österåkers kyrka lördagen den 4 maj. Det blir högtidligt och fint och efteråt bjuder vi på fika. Alla är välkomna, oavsett ålder, och ni behöver inte anmäla er innan.

Dopmusikalen ”Festen”

Välkommen till en himmelsk fest! Barnen bjuder in till dopmusikal med mycket musik söndagen den 5 maj i Åkersberga kyrka. Körerna Rätta takter, Musicanterna samt dramagruppen Dramaskus uppträder och sjunger.

Välkommen att fira gudstjänst

Varje människa kan uppleva gudsnärvaron när som helst och hur som helst, men det finns en kraft i att möta Gud tillsammans. I gudstjänsten behöver du inte prestera något eller förstå allting. Du är välkommen som du är. Här hittar du veckans gudstjänster.

Allsångskonsert – Vi sjunger in våren

Kören Tonkraft sjunger in våren söndag den 21 april kl. 16.00 i Österåkers kyrka. Christina och Per Björsund är körledare. Välkommen att sjunga med!

Vårkonsert med gospel

Glorious Gospel Choir under ledning av Christina Nordstrand välkomnar våren den 28 april i Österåkers kyrka.

Babycafé och öppna förskolan

Mötesplatser för dig som är småbarnsförälder där du träffar andra vuxna tillsammans med barnen. Här pratar vi om stort och smått medan barnen upptäcker och lär känna varandra i leken.

Fornlämningar vid Österåkers kyrka

Runt om Österåkers kyrka finns spår från svunna tider, bland annat en bosättning från yngre stenåldern samt lämningar från vikingatid.

Lediga tjänster

Österåkers pastorat söker kyrkomusiker, diakon och vaktmästare. Läs mer om tjänsterna här.

Säkerhetskontroll av gravstenar

Kyrkogårdsförvaltningen är ansvarig för att kontrollera att gravstenarna på kyrkogårdarna inom Österåkers pastorat är säkert monterade. Under våren sker kontroller på Österåker och Garnsviken.

Gravskötsel

Den som själv inte har möjlighet att ta hand om en grav, kan få hjälp med blomplantering, skötsel och underhåll av gravlandet. Beställ gravskötsel av kyrkogårdsförvaltningen.

Det händer i veckan

Här ser du en lista på vad som händer i veckan.

Fagning vid prästgården.

#hållbarkyrkaösteråker

Vi gör inlägg i våra sociala kanaler med tema hållbarhet varje fredag. Text och bild från inläggen finns även på den här sidan att ta del av.

Ljusterö-Kulla församling

Ljusterö-Kulla församling är en av Österåkers pastorats två församlingar. Här bor engagerade församlingsbor som värnar om sin bygd och kyrkorna Roslags-Kulla och Ljusterö kyrka.

Fredagsmys

Varva ner, och gör en mjuklandning efter en lång vecka. Ta med barnen och inled helgen med mysig gemenskap på Ljusterö och i Roslags-Kulla. Det blir pyssel, sångstund och middag. Kom ihåg att anmäla er innan ni kommer.

Kontakta oss

Bokning och frågor:
Österåker, Östra Ryd, Åkersberga, Garnsviken: 08-540 845 24 öppet måndag, tisdag, onsdag kl. 9.00–15.00 (med lunchstängt 12.00–13.00), torsdagar kl. 13.00–15.00 och fredagar kl. 9.00–12.00.

Ljusterö, Roslags-Kulla: 08-540 845 52 öppet onsdagar och fredagar kl. 10.00–12.00.

Tidsbokning samtalsakuten (tel.svarare): 08-540 206 76
(vi ringer tillbaka från dolt nummer)
Tidsbokning familjerådgivning (tel.svarare): 08-540 845 25

Telefon växeln: 08-540 845 00

E-post: osteraker.pastorat@svenskakyrkan.se

Postadress: Österåkers pastorat, Box 46, 184 21 Åkersberga
Besöksadresser: Åkersberga kyrka Bergavägen 13
Östra Ryds kyrka, Östra Ryds kyrkväg 21
Österåkers kyrka, Össebyvägen/Prästgårdsvägen 70
Ljusterö kyrka, Mellansjövägen 45
Roslags-Kulla kyrka, Roslagsvägen 266

Dopet – livets första fest

Allt du behöver veta om dopet

Kyrkor & lokaler

Pastoratets fem kyrkor är Roslags-Kulla kyrka, Ljusterö kyrka, Österåkers kyrka, Östra Ryds kyrka och Åkersberga kyrka. Kyrkorna är från olika tidsepoker och har alla sin egen historia och tillkomst. Läs om kyrkorna samt våra församlingsgårdar och lokaler.

Samtal & stöd

Vi människor hamnar då och då i utmanande livssituationer eller upplever kanske otrygghet i en orolig tid. Då behöver man någon att prata med. Vi har lång erfarenhet av att möta människor i olika livssituationer och i samtal om både tro, hopp och kärlek. Alla är välkomna, oavsett medlemskap.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen.

Kontakt

Här finns våra kontaktuppgifter. Välkommen att höra av dig.

Om oss

En församlings eller pastorats grundläggande uppgifter är att fira gudstjänst, ge undervisning samt utöva diakoni och mission. Österåkers pastorat är även ansvarig för begravningsverksamhet inom pastoratets gränser. Begravningsverksamheten är inte kopplad till kyrkotillhörigheten utan gäller för alla.

Nyhetsbrev

Följ det goda arbete som kyrkan gör i vårt samhälle. Ta del av inkluderande verksamheter för både unga och äldre, ta del av musiken. Prenumerera på nyhetsbrevet! Mailet får du ungefär en gång i månaden.

Så behandlas dina personuppgifter

Din personliga integritet är viktig och här informerar vi om var personuppgifter hämtas ifrån, hur vi använder dem och vilka rättigheter du har.