Ambulerande präster till Asien och Afrika

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan har beslutat att utöka sin närvaro i Afrika och i Asien med två präster. Prästerna kommer vara ambulerande och ha ansvar i flera länder.

I Asien och Afrika reser, lever och arbetar en stor mängd svenskar under längre och kortare perioder. Svenskarna är utspridda och finns inte samlade på ett och samma ställe vilket innebär att det inte alltid finns underlag för att ha en församlingslokal. 
 
Fler svenskar reser allt längre bort och till platser där inte många svenskar vistas. Svenska kyrkan vill finnas till för svenskar där det inte finns ett tillräckligt underlag för en församling, därför finns nu tre ambulerande präster.
 
Sedan sommaren 2012 finns en mobil präst i Latinamerika. Prästen har sin bas i Sverige och besöker och arbetar i församlingarna i Sydamerika ungefär en gång varannan månad.

- Försöket med ambulerande präst i Latinamerika har fallit väl ut och nu vill vi även testa denna form i andra världsdelar, säger Anders Bergkvist.

Beslutet är taget av Rådet för Svenska kyrkan i utlandet. Tjänsterna kommer att vara på försök under två år. Det kommer att vara en halvtidstjänst i Afrika och en halvtidstjänst i Asien.  

Ambulerande präster - schema och kontakt

Afrika

Asien

Sydamerika