Kvinna med arbetskläder och keps rensar i en blomrabatt.
Foto: Kent Eng

Grön utbildning gav Aksel nytt jobb

Uddevalla kyrkogårdsförvaltning tar sedan 2022 emot lärlingar från vuxenutbildningen som utbildar sig inom den gröna näringen. – Vi vill bidra till att fler utbildar sig inom gröna yrken. Det gynnar vår kompetensförsörjning, säger Helena Lind, kyrkogårdschef i Uddevalla pastorat. En av praktikanterna, Aksel Özkan, är nu säsongsanställd och trivs bra.

Kvinna beskär träd, med en man bakom som har händerna i fickorna.
Peter Scherman, som skymtar bakom Aksel Özkan, var hennes handledare under lärlingstiden och är nu Aksels arbetsledare. Foto: Kent Eng

På Sigelhults begravningsplats arbetar Aksel Özkan med att rensa rabatter och beskära träd inför vinterhalvåret. Hon är säsongsanställd sedan hon gjorde sin lärlingspraktik här 2022 under utbildningen Trädgård och skötsel av utemiljö. 
– Jag trivs väldigt bra och älskar att arbeta utomhus och med jorden. Jag är utbildad barnskötare och har även arbetat som vårdbiträde men kände att jag ville göra något annat. Därför sökte jag mig till den här vuxenutbildningen berättar Aksel Özkan. 
Under en informationsträff fick både arbetsgivare och de som sökte lärlingsplatserna träffas. Aksel Özkan sökte därefter en lärlingsplats hos Svenska kyrkan och på kyrkogården i Sigelhult, som är nära där hon bor. 
Arbetsledaren Peter Scherman var en av Aksels handledare under lärlingstiden och är nöjd med upplägget.  

– Vi får varje år någon ny som säsongsarbetare inom kyrkogårdsverksamheten så det var ett snarlikt upplägg att vara handledare för en lärling. Skillnaden är valideringsmomentet, att det är särskilda moment som ska dokumenteras och utvärderas så att den som är lärling har möjlighet att få ett yrkesbevis. Det innebar att vi anpassade Aksels arbetsuppgifter efter de moment som behövde genomföras – som att beskära träd, förklarar Peter Scherman som idag är Aksels arbetsledare. 

 

Han fick en kortare handledarutbildning på Vuxenutbildningen, något som även  
Trädgårdsnäringens Centrala Yrkeskommitté, TCYK, erbjuder och som är den part som står för valideringen som kvalitetssäkrar yrkesbeviset.  
Kyrkogårdsförvaltningen, liksom andra arbetsgivare som tar emot lärlingar, får ett visst handledarbidrag från Vuxenutbildningen. Peter Scherman betonar att kyrkogårdsförvaltningen har sett Aksel som en tillgång, inte en kostnad, under lärlingsperioden. 
– Att ta emot en lärling är en investering i vår kompetensförsörjning, resonerar Peter Scherman. 

Han får medhåll av Helena Lind, kyrkogårdschef i Uddevalla pastorat, som betonar vikten av att fler utbildar sig inom gröna arbeten. 
– Det ger oss yrkesstolthet. Det ger också ringar på vattnet hos de som redan jobbar hos oss och visar att det är viktigt att utbilda sig och ha rätt kompetens, säger Helena Lind. 
– För oss är det viktigt att vår personal har någon typ av skötselutbildning. De ansvarar för en av de viktigaste funktionerna som allmänheten ser när de besöker kyrkogårdarna. Det ska vara välskötta häckar och rabatter. Personalen är dessutom vårt ansikte utåt och de som besökarna möter. 
Helena Lind ser att det finns en kompetenslucka inom hela branschen. Olika gröna utbildningar har försvunnit eller förändrats. 
– Därför är vi glada att Vuxenutbildningen kontaktade oss och andra större arbetsgivare inom den gröna näringen inför att den här lärlingsutbildningen startade och hörde sig för vad vi behöver, säger Helena Lind. 

Kvinna med långt mörkt hår som hänger ner över axlarna.
–Lärlingstiden ger oss som arbetsgivare både kunskapsbevis och personkännedom. Det säger Helena Lind, kyrkogårdschef. Foto: Kristin Lidell

 

Första året som lärlingsutbildningen fanns tog pastoratet emot två praktikanter, i år en och nästa år planerar pastoratet att ta emot tre lärlingar. 
– Det första året var ett läroår för både oss och skolan. I år har vi haft fokus på olika byggprojekt, men nästa år är vi redo att ta mot flera lärlingar, säger Helena Lind. 
Hon är glad över att Aksel Özkan trivdes bra under sin lärlingstid och tackade ja till att bli säsongsarbetare, något som hon genom las är berättigad till även nästa år. 
– Aksel är en bra person och har visat vad hon kan. Lärlingstiden ger oss som arbetsgivare både kunskapsbevis och personkännedom, säger Helena Lind. 

Text: NIls Sundström

Annat som kan intressera!

Arbetsmiljökonferens 22-23 maj 2024

Tema: Arbetsmiljö i förändring! Årets evenemang för er som ansvarar för dagens och morgondagens arbetsmiljö inom Svenska kyrkan.

Två personer planerar en buske med både gröna och gula blad.

Det här innebär en aspirantanställning 

Den som gör ett praktikår inom Svenska kyrkan genom Ung resurs anställs under den nya anställningsformen aspirantanställning, som finns med i Avtal 23. Skao:s arbetsrättsjurist P G Forsberg reder ut vad som gäller

En person sätter på sig hörselkåpor.

Arbetsmiljöansvaret på kyrkogården (utbildning)

Arbetet på kyrkogården är mångfasetterat med många olika arbetsmoment, detta gör att det är många arbetsmiljöregler att förhålla sig till och följa.

Ducatus på webben kompletterar den tryckta medlemstidningen Ducatus. Den både återpublicerar tryckt material och producerar eget, exklusivt för webben. 

Ducatus i tryckt version utkommer med fyra nummer per år. Den ingår i medlemsavgiften till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Läs mer och skaffa egen prenumeration!