Två personer trycker sina pekfingertoppar mot varandra
Foto: Carlos Zaparolli /Ikon

Stora förändringar på gång i Sidas stöd till civilsamhällesorganisationer

Nyhet Publicerad Ändrad

Just nu förbereder regeringen och biståndsmyndigheten Sida stora förändringar i modellen för hur Sverige stöder civilsamhällets organisationer i utvecklingsländer. Detta kan få mycket stora konsekvenser för Act Svenska kyrkans partner.

I dag förmedlas en del av Sidas stöd till civilsamhället i utvecklingsländer genom svenska civilsamhällesorganisationer. Verksamheten styrs av en särskild strategi som beslutas av regeringen och genomförs genom avtal mellan Sida och Act Svenska kyrkan eller någon annan av de 17 organisationer i det svenska civilsamhället som är så kallade strategiska partnerorganisationer (SPO). Dessa organisationer vidareförmedlar sedan stödet till civilsamhällesorganisationer i utvecklingsländer.

Utvecklingssamarbete enligt denna modell bygger på långsiktiga relationer som baseras på en gemensam värdegrund och innebär delat ansvar i genomförandet av verksamheten. Genom att kombinera statliga medel från Sida med de pengar som samlats in från allmänheten (den så kallade ”egeninsatsen”) kan civilsamhällets utvecklingssamarbete bli mer omfattande och nå fler människor än annars. I sin senaste granskning av Sveriges bistånd 2019 skrev den internationella organisationen OECD att systemet med SPO är ”good practice”, ett bra sätt att stödja civilsamhällesorganisationers arbete utifrån deras egna prioriteringar och inom Sidas övergripande regelverk.

Många svenska organisationer som inte är SPO, oftast mindre organisationer, har unika samarbeten, engagemang och kompetenser som gör dem till en viktig del av det svenska biståndet. De kan idag inte söka medel direkt från Sida, utan får vända sig till någon av de strategiska partnerorganisationer som förmedlar pengar vidare till andra organisationer i Sverige, dvs Svenska missionsrådet och ForumCiv. Denna modell infördes på 1980-talet eftersom det administrativa arbetet med att bevilja och följa upp en lång rad mindre organisationer och projekt var alltför omfattande för Sida. Förutom att förmedla biståndspengar har ForumCiv och Svenska missionsrådet också ett uppdrag att stärka de mindre organisationernas kapacitet, samordna dem och skapa forum för erfarenhetsutbyte och lärande.

Revidering av CSO-processen

Den 15 mars meddelade Sida vid ett möte med de strategiska partnerorganisationerna i Civsam-strategin (SPO:erna) att Sida kommer säga upp samtliga avtal med SPO:er under våren. Sida meddelade att detta görs på grund av det uppdrag de fått från UD angående översynen av de anslag som ges under Civsam-strategin. Avtalet sägs upp per den sista december. Det innebär att 2024 inte påverkas av detta beslut. Det är dock klart att ansökningsprocessen öppnas upp för alla organisationer.

Idag är Act Svenska kyrkans anslag från Sida CIVSAM 108 miljoner kronor per år, vilket motsvarar knappt 25 procent av våra totala verksamhetskostnader. 

- Beskedet från Sida innebär en betydande osäkerhet, men vi vilar på en stabil grund, med bra samarbetspartner, en stark strategisk plan och riktning, åtta bra program, och en tillväxtstrategi för insamling som vi tror på. Vårt uppdrag har aldrig varit viktigare än nu, säger Erik Lysén.

Act Svenska kyrkans samarbete med Sida: Hur fungerar det idag?

Just nu förbereder regeringen och biståndsmyndigheten Sida stora förändringar i modellen för hur Sverige stöder civilsamhällets organisationer i utvecklingsländer. Detta kan få mycket stora konsekvenser för Act Svenska kyrkans partner. Läs om hur nuvarande system fungerar.

Ny modell från 1 januari 2025

Det förra strategin gällde år 2016–2022 och förlängdes två gånger, senast med en månad till 31 januari i år. Act Svenska kyrkan förde en intensiv dialog med regeringspartierna inför beslutet om den nya strategin och agerade särskilt för att stödet inte skulle begränsas till samarbeten i de 30-talet länder där Sida arbetar. Den nya strategin gäller i elva månader och innehåller övergripande ord om att systemet med strategiska partnerorganisationer ska ses över. Den 29 februari uppdrog regeringen till Sida att utreda om biståndsmyndigheten kan ta över förmedlingen av stöd till civilsamhällesorganisationer i utvecklingsländer från och med den första januari 2025.

I korthet ska Sida enligt uppdraget:

Den 8 april redovisa konsekvenserna vad gäller myndighetens personal, ekonomi och verksamhet om Sida skulle ta över den vidareförmedling av biståndsmedel som nu sker genom de strategiska partnerorganisationerna.

Den 15 maj föreslå två alternativa förslag:

  1. Sida tar över vidareförmedlingen som idag utförs av strategiska partnerorganisationer. Konsekvenser för transparens, effektivitet och kvalitet ska beskrivas. 
  2. Vidareförmedlingen fortsätter delvis genom strategiska partnerorganisationer och tas delvis över av Sida. 

Oavsett alternativ ska projektmedel hanteras i ett konkurrensutsatt ansökningsförfarande där antalet transaktionsled ska minska. 

Den 30 juni svara på en rad frågor, bland annat om kontroll och riskdelning för biståndsmedel, samt om hur andelen stöd som går till lokala organisationer i utvecklingsländer kan öka.

Hur omfattande är uppdraget till Sida?

Det är för närvarande oklart hur uppdraget ska tolkas på en avgörande punkt: Är avsikten att Sida ska ta över all vidareförmedling från svenska civilsamhällesorganisationer till andra organisationer? Eller är tanken att Sida enbart ska ta över vidareförmedlingen av pengar till andra svenska organisationer? 

I själva uppdraget görs ingen skillnad mellan olika typer av vidareförmedling, men Kristdemokraterna menar att det enbart handlar om vidareförmedling till andra svenska organisationer. Kristdemokraterna menar att syftet med uppdraget till Sida är att göra det möjligt för fler organisationer att söka pengar direkt från biståndsmyndigheten. Act Svenska kyrkan och andra organisationer har uppmanat regeringen att klargöra omfattningen av uppdraget, hittills utan framgång. 

Om Sida enbart tar över vidareförmedlingen till andra svenska organisationer skulle det få stora konsekvenser för framför allt ForumCiv och Svenska missionsrådet och deras samarbetspartner. Act Svenska kyrkan och våra partner skulle däremot inte påverkas, och Act Svenska kyrkan har för närvarande ingen färdig position i frågan om vidareförmedling till svenska organisationer. 
Om även stödet som Act Svenska kyrkan förmedlar till våra partnerorganisationer skulle tas över av Sida skulle detta få dramatiska konsekvenser för dem. Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, säger i en intervju i Kyrkans Tidning: ”Då går vi från ett folkrörelsebistånd till ett rent transaktionellt bistånd från Sida. Vi kommer att förlora det erfarenhetsutbyte som finns idag mellan civila aktörer i Sverige och andra länder, till exempel mellan kyrkor.” 

Då går vi från ett folkrörelsebistånd till ett rent transaktionellt bistånd från Sida. Vi kommer att förlora det erfarenhetsutbyte som finns idag mellan civila aktörer i Sverige och andra länder, till exempel mellan kyrkor.

Erik Lysén

Det skulle också vara betydligt svårare för Sida att stödja demokrati- och människorättsförsvarare i auktoritära länder än vad det är för Act Svenska kyrkan och andra civilsamhällesorganisationer, fortsätter Erik Lysén: Auktoritära stater kommer inte välkomna att andra stater lägger sig i och stöttar oppositionen eller människorättsaktivister. I dag passerar det stödet mer under radarn.