Utrota hungern - på lunchrasten

Foto: Ulrika Nylén

[2012-03-13 16:05]

"Bjud någon du inte känner på lunch". Det uppmanas gästerna på Skärholmens kaffekvarn. Caféet stöttar Svenska kyrkans kampanj för att utrota hungern i världen.
- Våra kunder vill hjälpa och tänker på hur andra människor har det, säger ägaren Apopei Gelu.

Just nu pågår Svenska kyrkans stora kampanj för att utrota hungern för fullt. Insamlingen sker på många olika sätt - genom bössinsamlingar, kollekter, annonser, på internet och genom samarbeten med kändisar. Ett företag som valt att delta i kampen mot hungern är Skärholmens kaffekvarn.

Skärholmens kaffekvarn ligger i ena änden av Skärholmens torg, bredvid pantbanken och mitt emot en klädaffär och ett kebabställe. Här passerar varje dag många människor från och till bussar och tunnelbana. Bakom glasmontrarna på kaffekvarnen finns färdiga smörgåsar, pajer och olika typer av bakverk. Här kan man välja på många olika sorters kaffe och te.

Lönsamt att ta socialt ansvar
Vid kassan står en skylt från Svenska kyrkans internationella arbete som uppmanar besökare att bjuda någon okänd på lunch genom att sms:a 50 kronor till ett nummer.
- Det är många kunder som vill hjälpa och som tänker på hur andra människor har det, berättar Apopei Gelu som har drivit kaffekvarnen i sex månader.
- Det är några gäster som har frågat om skylten. En del undrar hur det går till tekniskt, så jag förklarade för dem.

Carl-Henrik Caldaras, som är internationellt ombud i Skärholmens församling, har gått runt till flera restauranger och caféer i Skärholmen för att få dem att ställa upp i kampanjen.
- Jag tycker att skyltar vid restauranger är en bra idé. Kunderna kanske börjar fundera lite på hur resurserna fördelas i världen, säger han.
- Restaurangerna visar också att de tar ett socialt ansvar. Det kan i sig vara lönsamt. Samtidigt kan församlingen stärka relationerna till företagen runtomkring, avslutar han.

Skapad: 2012-03-13 16:45:00

Var med du också! Det här kan du göra!

SMS:a HUNGER till 72 950 så ger du 50 kronor.

Nästa lika enkelt: Ge direkt via vår webb.

Rejält:  Bli månadsgivare! Du "prenumererar" på Svenska kyrkans matkasse från 50 kronor/månad.

Roligt: Utmana någon, och ge samtidigt till det internationella arbetet.

Aktivistiskt: Skriv en insändare eller var med i en e-postaktion.

Eftertänksamt: Ekofasta, följ fastebloggar och fundera under fastan

Plusgiro 90 01 22-3 Bankgiro 900-1223 Så kan du lita på att pengarna kommer fram.