Livsviktigt lärande i Nairobi och Kampala

Nyhet Publicerad

Under en veckas lärandekonferenser i Kenya och Uganda diskuteras hur jordbrukare ska kunna försörja sig mer hållbart genom projektet IFIL.

Elizabeth Muoti Makali från jordbrukskollektivet Kilalani Farmers, som genom projektet IFIL fått ett lån på 20 000 dollar för att kunna genomföra en välbehövd investering. Foto: Magdalena Vogt

Hur kan vi säkra livsmedelsförsörjningen? Öka jämställdheten? Bekämpa och hantera klimatförändringarna? Och hur kan vi göra det möjligt för småskaliga bönder och jordbrukare att få tillgång till finansiering så att de kan investera och driva jordbruk som de också kan leva på? Detta och mycket mer diskuterar vi just nu intensivt under en veckas lärandekonferenser i Kenya och Uganda. 

Tillgängliggöra finansiering

Lennart Hernander från Act Svenska kyrkan talar på IFIL-konferensen i Kampala. Foto: Magdalena Vogt

Småskaliga bönder står för 80% av jordbruksproduktionen i Afrika. De flesta av dem är kvinnor. Att de har förutsättningar att driva jordbruk på ett hållbart sätt och fortsätta leverera livsmedel till världen är helt centralt, men för detta krävs tillgång till lån och finansiering.

Tillsammans med We Effect och Oikocredit driver Act Svenska kyrkan just nu ett innovativt finansieringsprojekt med stöd från Sida, där målet är att öka bönders tillgång till kommersiell finansiering, men också att stärka jordbruksorganisationers kapacitet att växa och stötta sina medlemmar. Projektet heter IFIL (Innovative Finance for Improved Livelihood). 

Läs gärna mer om projektet och prenumerera på våra nyhetsbrev här.