Livet i kyrkan: Trädsgårdsgruppen

Nyhet Publicerad Ändrad

Det går inte att tänka på vår vackra kyrka i Melbourne utan att glädjas åt den fantastiska trädgården. En ljuvlig oas för möten, lek, fika, funderingar, marknader, middagar och inte minst gudstjänster, dop och bröllop. Vi älskar trädgården helt enkelt!

Och de senaste åren ser den mer grönskande och välmående ut än någonsin. Detta tack vare bland annat trädgårdsgruppen: En grupp idoga volontärer som ses varje fredag för att plantera, gräva, odla, rensa, föröka och vattna.

Heather Scott gräver i trädgårdslandet Foto: Tina Zenou

”Trädgården är väldigt viktig för mig. Det är en härlig plats att vara och arbeta i. Jag gläder mig mycket när jag ser att folk sitter och njuter av den,” säger Heather Scott som jobbat som frivillig i trädgårdsgruppen sedan nio år tillbaka. Just idag håller hon och volontär Irene Bekier på att flytta växter från ett land där en prunkande Salvia brer ut sig, det har blivit för trångt. De gräver och vattnar. Trädgården är grön och prunkande efter den senaste tidens regn. 

”Det är ett privilegium att få jobba i trädgården. Även om vi båda har egna trädgårdar ser vi alltid fram emot at komma hit och jobba. Och så blir vi så bortskämda med husmor Stinas goda lunch,” berättar Irene.

Gruppen leder sig själva och bestämmer vad de vill göra i samråd med kyrkoherde Katja Lin.  Med i trädgårdsgruppen som frivillig finns även Greg Lin som råkar vara trädgårdsmästare. Greg är Katjas man och hjälper till i trädgården på sin fritid. Han tar hand om de tunga jobben som att beskära träd och buskar, klippa gräset och leverera gödsel. Paul Frisk är honorärsmedlem och kommer in på fredagarna och jobbar med gruppen.

”Vi brukar få en lista av Greg på sånt som han föreslår behöver göras, och det mesta på den gör vi. Resten bestämmer vi själva. Vi tar ofta med oss sticklingar hemifrån och förökar och planterar ut i trädgården så vi köper mycket sällan någonting. Vi använder inga kemikaliska bekämpningsmedel. Vårt långsiktiga mål är att locka fler insekter, fjärilar och fåglar till trädgården”, berättar Heather och Irene. 

Ett av de senaste projekten de är nöjda med är att de bytt ut rosorna på kyrkans framsida mot ett böljande hav av prästkragar, lavendel, salvia och dahlior.

”Vi var överens med Katja om att rosorna såg bedrövliga ut och inte trivdes så vi tog bort dem. Härnäst skulle vi vilja förbättra området kring ankaret på framsidan men det är så torrt och utsatt, vi kommer behöva hitta några väldigt härdiga växter,” säger Irene. 

Trädgårdsgruppen har funnits under lång tid men fick nytt liv när Britt Wilson gick med i den omkring 2016. Då hade flera av de tidigare medlemmarna blivit mycket gamla. Vissa minns kanske Bruce Massey som jobbade i trädgården fram till han var över 90 år. 

Britt Wilson förökar växter Foto: Tina Zenou

”Jag skolade om mig till trädgårdsdesigner och har alltid tyckt om trädgårdar. Efter att kyrkan målades om för några år sedan var alla blomsterland nedtrampade, då tyckte jag det var dags att hjälpa till. Eftersom vi har hjälp av både Paul och Greg så koncentrerar vi oss på plantering av perenner, örter och plockblommor. Vi har byggt kompostområdet och just nu jobbar vi med att höja upp grönsakslanden. Vi sparar frön, förökar och säljer plantor på julmarknaden. Det brukar gå jättebra så det täcker det mesta av våra kostnader. Vi jobbar så miljömässigt och ekonomiskt effektivt som möjligt,” säger Britt Wilson och visar runt bland krukorna där förökningen inför årets julmarknad redan är i gång. 

Hur ser året ut i kyrkans trädgård? När är det högsäsong?

”Våren är verkligen högsäsong när det ännu finns vatten kvar i marken efter vintern och jorden värms upp. Det är en bra tid att flytta växter. Under sommaren jobbar vi hårt med att vattna för att hålla den vid liv. Hösten är väldigt fin. Salvian blommar för fullt, ljuset och färgerna är så vackra. Vintern är bra för större projekt och växterna är inte lika stressade av värmen,” berättar Irene och Heather. 

Britt Wilson har njutit av kyrkans trädgård i 50 år. 

De nya blommande rabatterna på kyrkans framsida.

”Vi har sådan tur i den skandinaviska communityn som har den här fantastiska platsen. Inte bara trädgården utan också byggnaden och alla människor. Det är en otrolig atmosfär, en underbar plats som alla i Melbourne kan ta del av. Jag gör allt jag kan för att hålla trädgården vid liv,” säger hon. 

Vill du engagera dig i trädgårdsgruppen går det bra att komma till kyrkan på fredag förmiddagar. 

Har du överblivna plastkrukor tar kyrkan gärna emot för propagering av växter. Och trädgårdsgruppen skulle gärna vilja ha ett fågelbad!

/Tina Zenou